Van primitief naar luxe
Van primitief off-grid naar een luxe off-grid leven
C.M
7/1/20244 min read
Primitief off-grid
Op 18 april zaten we in de auto terug naar ons “thuis” Portugal. We wonen nu dus alweer 2 maanden op onze Quinta. In de tussentijd is er veel gebeurt en hebben we hard gewerkt. Vandaar ook dat er nu pas weer een blog online komt. We hebben de eerste tijd echt heel primitief off-grid geleefd en leven nu weer met meer luxe off-grid. Hoe dit proces is verlopen lees je verder.
De aankomst en de eerste week.
Op 19 april ging ons avontuur verder op onze Quinta. We waren heel erg benieuwd wat er nog stond bij aankomst. We hadden het weer in de gaten gehouden en dit was niet al te best. Veel regen en wind in de eerste week dat we weg waren en daarna was het 1.5 week ongeveer super mooi weer. Bij aankomst viel onze eerste blik op de tunnelkast. Die had het niet overleefd. De tunnelkast lag op zijn kant tussen de druifranken en het doek was helemaal gescheurd. Dat was een flinke domper. We hadden het één en ander voor gezaaid en het was één grote chaos. Alles lag overal en nergens. Tot onze verbazing zagen de aardappelplanten in de aardappelzakken er goed uit. Onze Portugese buurman kwam langs en hij liet onze aardappelzakken zien en vertelde ons dat hij ze water had gegeven. Dit verklaarde dus waarom het er zo goed uitzag. De moestuin zag er ook goed uit. Het was allemaal verwilderd en er moest weer veel gemaaid worden. De eerste week bestond dan ook uit puin ruimen, maaien en verder met de moestuin.
Het primitieve off-grid leven.
Bij de eerste stappen op onze Quinta weer, begon gelijk het primitieve leven. We hadden natuurlijk 3 weken lang de luxe van Nederland weer even mogen ervaren, dus leverden we kwa luxe weer heel veel in. We hebben 3 zakken van 80 liter die we in het dorp konden vullen bij een water bron. Hier deden we ongeveer een week mee. Van dit water werd er gedoucht, afgewassen en de was gewassen. Drink water kochten we nog in de supermarkt. Ondanks dat we al een boorgat hadden moet deze eerst nog worden aangesloten. We hebben 1 sherry-kan met een kraantje die we ook op topten met water. Vanuit hier wasten we onze handen en vulden we een teil water voor het afwassen. Onze was wasten we ook met de hand. Als de zon een beetje schijnt is het zo droog maar wanneer het kouder is duurt het iets langer. Douchen deden we met een douchezak. We hadden een zeil hangen, een douchemat en de douchezak hingen we aan een stang boven ons hoofd. Per persoon haalden we 6 een 6 liter water fles afgetopt uit de 80 liter zak. Dit deden we in de ochtend en dan legden we de waterzak in de zon. Met mooi weer konden we warm douchen. Wanneer het weer wat kouder is, kookten we het water en vermengde we met koud water. Soms best wel een gedoe en met heel wisselvallig weer kon het nog wel eens lastig zijn om te plannen. Zo hadden wij 1 dag dat Cynt en de kids al waren gedoucht, in de zon, lekker weer en warm water. Mark ging als laatst en toen begon het te regenen. Cynt moest natuurlijk lachen maar die dag erna, kreeg zij het terug en stond zij in de kou en regen te douchen. Ook heeft de zak gebruiksaanwijzing. Het kraantje kon er bijvoorbeeld heel snel afschieten waardoor de zak heel snel leeg kon lopen en moet je dus echt opschieten om het kraantje terug te zetten. Met veel wind kan het kraantje gaan slingeren en moet je hem dus met 1 hand vasthouden. Afijn, het is gewoon heel fijn dat het op deze manier kon en dat we toch konden douchen. Hoe wij nu naar het toilet gaan? Daar zijn veel mensen nieuwsgierig naar, want hoe ga je nou naar het toilet wanneer je niks hebt. Wij hebben een soort van camping wc aangeschaft met een emmer eronder. We legen de emmer in de ton en die ton staat achterop het veld. Mark steekt die ton regelmatig in de fik. Er komt nu een periode met extreme droogte aan, dus een fikkie steken mag dan niet meer. Hoe we dit op gaan lossen lees je verder.
Luxe off-grid
Uiteindelijk moest er ook iets komen waardoor we weer wat luxe krijgen. Laten we beginnen met de overkapping. We hebben een stuk grond uitgekozen waar de overkapping en het zwembad komt. Frank de digger heeft goed werkt verricht en 2 gaten achterop het veld gegraven en dat zand gestort op het stuk waar de overkapping komt. De overkapping bestaat uit houten palen en metalen dakplaten. Onder de overkapping hebben we een gedeelte dicht gemaakt waar de “badkamer” is gemaakt. De muren bestaan uit osb platen en de vloer uit pallets met osb platen erop. In de badkamer hebben we de filters, elektra voor boorgat, expansievat, een douche, toilet en wasmachine in geplaatst. Uit ons dorpshuisje hebben we zeil gehaald en de vloer van de badkamer bedekt met zeil. Makkelijk droog en schoon te maken. Ook hebben we een deur uit het dorpshuisje gehaald en deze geplaatst onder de overkapping. Zo kunnen we de badkamer afsluiten met de deur. Aan de buitenkant van de muur, onder de overkapping hebben we het gedeelte keukenblad met kastjes uit het dorpshuis gehaald en hier geplaatst. Zo kunnen we afwassen en maken we hier een gedeelte van de buitenkeuken. Onder de overkapping en door getrokken naar buiten hebben we grasmatten geplaatst. Het zwembad neergezet en grint langs de kanten van de grasmatten. We leven nu meer en deels buiten en dat bevalt heel goed. De overkapping is nog niet helemaal klaar. Zo moet er nog een keukenblok gedeelte uit het dorpshuis erbij gezet worden. Er komt op de balk aan de muur nog een lange schap en in de badkamer een kapstok voor de handdoeken. De muren van de buitenkeuken en de keuken zelf willen we nog schilderen. Voor nu zijn we al heel blij dat we warm kunnen douchen en dat we de wasmachine kunnen gebruiken, ook het doortrek toilet is in gebruik, d.m.v. een bio-tank. Dit is voor ons al zoveel meer luxe dan we hadden. En een mooie bijkomstigheid is dat we ons er heel vaak bewust van zijn dat we dit zelf hebben (op)gebouwd, ons eigen stromend water nu echt kunnen gebruiken en dat dit alles dus van onszelf is, zonder een cent uit te geven aan nutsbedrijven. Dit is dus echt het off-grid leven waarvoor het bedoeld is 😊