De eerste 6 weken van emigratie

Hoe zijn de eerste 6 weken ons vergaan van emigratie? Wat hebben wij geregeld? Hoe hebben wij de afgelopen 6 weken ervaren?

C.M

2/12/2024

Route van Nederland naar Portugal
Route van Nederland naar Portugal

Hoe doorsta je de eerste 6 weken van emigratie?

Hoe hebben wij de eerste 6 weken van emigratie ervaren? Wat hebben wij allemaal geregeld, gedaan en voor elkaar gekregen? Deze blog wordt gewijd aan onze ervaring maar ook waar wij tegen aanliepen. Van hoe verdien je je inkomsten tot inschrijving en het leven op de Quinta (onze boerderij). Onze ervaringen kunnen voor mede-emigranten waardevol zijn, maar ook voor de moestuin liefhebber en mensen die nieuwsgierig zijn naar het zelfvoorzienend leven. Of juist voor de mensen die het gewoon leuk vinden wat we doen, waarom we iets doen en hoe wij het allemaal beleven. Veel lees plezier!

Procedure inschrijving Portugal

Waar begin je als je je in wilt schrijven binnen een gemeente in Portugal? Wil je je überhaupt wel inschrijven? Wil je helemaal uit het systeem? Dat kan natuurlijk ook. Wij kozen ervoor om ons wel in te schrijven. Het zorgsysteem is goed geregeld in Portugal. Wanneer je staat ingeschreven heb je recht op de gratis zorgverzekering, best wel geruststellend. Als je staat ingeschreven zijn de kinderen ook leerplichtig op school vanaf 6 jaar (hier vanaf september) en dat zijn voor ons redenen genoeg om ons wel in te schrijven. Wij hadden in Nederland al uitgezocht waar het begin van onze inschrijving zou moeten starten in onze gemeente. We konden op donderdag avond van 18.30 tot 19.30 terecht bij de “Junta” (burgermeester). We moesten hiervoor een aantal papieren meenemen. Bewijs van uitschrijving in Nederland, orginele papieren van de Quinta die we hadden gekocht. Even een half uurtje wachten en we kregen een certificaat van inwonende mee. De volgende dag een afspraak gemaakt bij de gemeente Penamacor. Hier werden we met het certificaat van inwonende, officieel ingeschreven. We moesten een week later terug komen om de papieren van inschrijving op te halen. Met de papieren konden wij voor de kinderen een NIF (fiscaal) nummer aanvragen (wijzelf hadden deze al) en voor ons vieren een SNS (zorg)nummer. Met de SNS nummers konden wij ons inschrijven binnen de zorgverzekering zodat we (gratis) recht hebben op de zorg. Bij ons heeft het even geduurd totdat alles rond was. Zeker wel een maandje. Dit ook omdat we de regenachtige dagen hiervoor gebruikte. De zonnige dagen waren we druk op de Quinta en vonden wij zonde om te gebruiken voor een dagje loketten lopen. Er moeten nog een aantal zaken geregeld worden. De auto moet nog registreert worden in Portugal dit gaat ons nog wat moeite en tijd kosten. Fenna moet nog ingeschreven worden op school al hebben wij al kennis gemaakt en een rondleiding gehad op haar school. Fenna wordt bijna 6 en ze is hier vanaf september leerplichtig. Waarschijnlijk gaat ze vanaf april ergens naar school. Zo blijven we voorlopig nog wel even achter regelzaken aanzitten. Maar alles op zijn tijd.

Hoe voelt emigratie?

6 weken geleden zaten we in de auto. Afscheid genomen van onze liefste familie en vrienden. Het liefst zouden we iedereen mee willen nemen die ons lief is. Maar we wisten ook, dit moeten we aangaan. Dit avontuur. Op weg naar onze toekomst. Emigratie voelt voor ons als, elders een “Thuis” maken met zijn vieren. Een fijner “Thuis” op onze voorwaarden. Meer vrijheid en leven in vrijheid. Dat klinkt als een roze wolk, die vrijheid, die voor altijd op vakantie gevoel. Maar dat is het niet. Er moet gewerkt worden, hard werken aan een onderkomen, moestuin en zeker ook inkomsten. Zaken moeten geregeld worden. Dus we klommen van die roze wolk, waar we misschien in Nederland nog opzaten en stropen onze mouwen op. De dagen vliegen voorbij en zo zijn we 6 weken verder. 6 weken met pieken en dalen. Soms zit iets tegen, soms zit iets mee. Wanneer iets tegen zit zijn we geneigd om de handdoek in de ring te gooien en wanneer iets mee zit, zijn dit echt de grote overwinningen. Met regelmatig contact van ons thuisfront, kunnen we ook zeggen dat volgende maand het eerste bezoek in Portugal gepland staat.

Inkomsten generen in Portugal

Hoe je het wend of keert, er moeten inkomsten komen. We zien het om ons heen. Off-grid en zelfvoorzienend of niet, er moet nog steeds brood op de plank komen. Via verschillende sociale kanalen zien we dat men zich aanbiedt, met bijvoorbeeld hulp in de bouw om extra bij te verdienen. Of op andere manieren aan inkomsten te komen, voor een ander heel leuk en mooi dat ze dit doen en kunnen, maar niet voor nu niet voor ons weggelegd. Op dit moment komen er bij ons geen inkomsten binnen. We hebben wel uitzicht op inkomsten. We investeren in een woning in ons dorp, er moet geklust worden, we gaan verhuren en later extra diensten en producten aanbieden. We zijn nu bezig met hoe we dit gaan aanpakken en wat de planning zal zijn dus daarover later meer. Tot die tijd, leven we zuinig, denken we drie keer naar voordat we iets uitgeven en hebben we het goed hoor😉

Zelfvoorzienend leven

Hoe zelfvoorzienend gaat ons leven op onze Quinta zijn? Voor zo veel mogelijk zelfvoorzienend als mogelijk is. We merken dat de boodschappen die we doen omlaag kunnen met de moestuin. De moestuin heeft nu dus prioriteit. We hebben al een klein gedeelte moestuin met uien en preien maar dit moet natuurlijk veel groter en voor veel meer verschillende groente. Ook hebben we verschillende fruitbomen, sommige stonden er al, sommige hebben we zelf geplant. Ook heeft de Quinta al een kippenhok, wel moet deze opgeknapt worden. Wanneer het weer kan fungeren als een kippenhok, schaffen we kippen aan en hebben we in de toekomst onze eigen eieren. De olijfbomen en druivenranken mogen we ook niet vergeten. Een droom, onze eigen olijfolie en wijnen. Verder composteren we de groente en schillen fruit, maar ook koffie drap. Mark heeft van pallets een compostbak gemaakt waar we alles in kunnen gooien. We gaan stroom halen uit onze eigen zonnepanelen. We hadden van de zomer hier op vakantie 4 zonnepanelen, 2 batterijen en een omvormer. Dit werkte prima. Nu we echt geëmigreerd zijn en we in april echt op onze Quinta wonen, merken we dat 4 zonnepanelen niet voldoende zijn. Ook kwamen we erachter dat de omvormer niet helemaal goed meer is. Nu hebben we 2 extra zonnepanelen en 2 batterijen erbij gekocht. Ook hebben we een nieuwe omvormer. De zonnepanelen staan al op de stellage. Ze moeten nog aangesloten worden maar we wachten nog op 2 kabels die we besteld hebben. Om water te krijgen zonder aangesloten te zijn bij een waterbedrijf, moet er een boorgat komen. Via via hebben we iemand kunnen regelen die eerst bij ons op de Quinta is komen kijken of we überhaupt wel water uit de grond kunnen halen. Zoals we verwachtte kan dit gewoon. Deze beste man gaat voor ons de vergunning regelen en uiteindelijk ook de boorgat slaan. Dit kan binnen 3 maanden gerealiseerd zijn. Zo worden we, beetje bij beetje zelfvoorzienend.

Leerproces, kennis en informatie

Het gehele emigratie proces is ook een leer proces. We zijn er achter gekomen dat wanneer je je ook zo goed voorbereid op het emigreren, het land, de regels etc. etc. er altijd onvoorziene zaken zich kunnen opdoemen. Het land is anders, regels zijn anders en een andere cultuur. Hierin Portugal duurt het allemaal net even wat langer tot er zaken geregeld zijn. We halen onze kennis van internet, boeken en elke dag leren we. We leren al van de buren. Bekijken hoe zij hun moestuin bijhouden, wanneer en hoe zij snoeien en dat bootsen we na. We stellen onze doelen bij wanneer dit nodig is. We leren elke dag en elke dag in de toekomst leren we bij.

Vond je deze blog leuk en interessant? Blijf ons volgen via instagram, schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van meerdere updates.

Tchau e adeus..

grendbord Portugal
grendbord Portugal